Yedekleme Sistemi Nasıl Olmalıdır

Yedekleme sorunu küçük, orta ve büyük fark etmeden her şirketin kronik problemi ve ihtiyacı durumundadır. Bunun öneminin farkında olan firmalar bu durum için çok ciddi maliyetlerle yatırımlar yapmaktadır. Yapılan her yatırımın da karşılığı sahip olduğunuz ve bu zamana kadar oluşturduğunuz tüm şirket verilerinin güvenliği içindir.
Yıllarca girdiğiniz tüm muhasebe verilerinin, şirket dosyalarının, önemli bilgilerin ve verilerin bir donanım arızasından ya da kullanıcı hatasından dolayı silinip gittiğini düşünün. Daha da kötüsü, bu verilerinizin önemini bilen kişiler tarafından (art niyetli biri, hacker, virüs gibi) şifrelendiğini, size para karşılığı satılmaya çalışıldığını veya istemediğiniz kişilerle paylaşıldığını… Size ait olan, yıllarca emek verip oluşturduğunuz ve her bir baytı kıymetli olan bu verilerinizi kaybetmek, sizi ticari bir kaosa sürükleyebilir.
Şirketlerin tüm bu verilerini tuttuğu ve işlettiği yer, Sunuculardır (Server). Sunucu; tüm şirketlerin kalbidir. Yapılan hesaplamalar, algoritmalar, tutulan veriler bu cihazlar üzerinde yer almaktadır. Bu yüzden önlem alınacak ilk kaynak noktamız burasıdır.
Sunucuları korumak adına alınacak birçok önlem ve o önlemlerin yöntemleri mevcuttur. Gelin kısaca “Güvenlik Çemberi” dediğimiz bu yapılara bir göz atalım;
1. Sunucu(Server) içerisinde yer alan verileri Dahili bir belleğe yedeklemek
2. Sunucu üzerindeki verileri network üzerinden 3. Parti yazılım vasıtasıyla ayrı bir noktaya yedeklemek
3. Sunucu üzerindeki verileri ağ ortamındaki bir NAS cihazına 3. Parti yazılımlar ile yedek almak
4. Sunucu üzerindeki verileri direkt 3. Parti yazılımlar ile Buluta (Cloud) yedeklemek
5. Sunucu üzerindeki verileri önce ağ ortamındaki bir NAS cihazına 3. Parti yazılımla yedeklemek, sonrasında da aynı verileri bir de buluta yedeklemek
6. Sunucu üzerindeki verileri önce ağ ortamındaki bir NAS cihazına yedeklemek, sonrasında da aynı NAS cihazına noktadan noktaya bağlı ve lokal ağınızdan tamamen bağımsız ayrıca bir NAS cihazına yedeklemek.
Bunların dışında sunucunun (server) başka bir sunucuya klonunu oluşturmak ve bunları yine komplike sistemeler ile birbirinin yedeğini almak veya harici bir storage’a yedeklemek gibi çözümleri mevcuttur.
NAS cihazları(Qnap, Asustor, Synology, Zyxell gibi); Ağa bağlı bir depolama cihazıdır. İçerisine takacağınız disklerin adeti ve boyutu tamamen tercihiniz olan veri güvenliği ya da performansa göre değişmektedir.
Sadece bir depolama cihazı ile yedeklerinizi güvende tutamazsınız. Aslında buradaki dikkatlerden kaçan en önemli detay da yedekleme yazılımlarıdır. 3. parti yazılımlar (StorageCraft, Acronis, Weam, EaseUS gibi) sizin sunucu üzerindeki dosyalarınızın yedeklenmesini sağlar. Ayrıca bunların takibini, hatalarda bildirimini ve kontrol mekanizmasını oluşturur. Bunu yaparken de verileriniz için hem arıtımlı hem de tam yedek şeklinde setler oluşturur. Bulut (Cloud) yedekleme seçenekler arasında en güvenli duranıdır. Çünkü bu hizmeti veren firmaların altyapısı ve donanımı tamamen buna göre evirilmiştir. Bulut hizmeti veren şirketlerin kullandığı donanımlar, sahip olduğu internet altyapısı, şirketin hırsızlık ve yangın durumlarına karşı aldığı ekstra önlemler ve en önemlisi sanal saldırılara karşı yapılmış olan ciddi yatırımlar sayesinde bu hizmeti verebilmektedirler. Bu sayede bulut hizmeti alan şirketler olası felaket senaryosuna karşı hazırdır. Fakat buluta yedek almak öyle kolay ve ucuz bir yatırım değildir. Öncelikle bu hizmeti alacak şirketin internet alt yapısı indirme ve yükleme anlamında muhakkak iyi olması gerekmekte. Sonuçta her veriniz buluta yedeklerken yükleme (upload) hızından, yedeklere de erişmek istediğinizde indirime (download) hızından yararlanmakta. Bunun da en stabil çözümü Metro Ethernet hizmetidir. Metro Ethernet download ve upload hızı sabit ama maliyetli bir yatırımdır. Her bölgeye de maalesef metro ethernet gelememektedir. Ayrıca ne olursa olsun hiçbir zaman bulut (cloud) hizmeti veren firmalar %100 veri kaybı olmayacak garantisi veremez. Sonuç olarak bu hizmeti betimlemek istersek eğer; Bulut hizmeti tank gibidir, çok güvenlidir. Neredeyse gelebilecek tüm saldırılara karşı dayanıklıdır fakat yavaştır. Bir araba gibi şehir içinde gezemezsiniz.
Verilerinizin güvenliği konusunda muhakkak profesyonel danışmanlık hizmeti almak gerekmektedir. Sahip olduklarınıza göre senaryolar oluşturmak ve bu senaryolara göre yatırım yapmak için alacağınız danışmanlık hizmeti ile veri kaybını minimuma indirebilirsiniz.